Hur man räknar maskor på ett varv

Total
0
Shares

Det kommer en tid i alla stickares liv när man vill göra en egen stickad design eller anpassa ett mönster till sin egen stil. Vi ska inte ljuga för dig, att skapa ett mönster eller att anpassa ett är inte alltid enkelt, men det är definitivt värt besväret. Du kommer att skapa unika plagg!

Du har troligtvis någon gång tänkt sticka din favorittröja, men vill göra om designen på fram- eller bakstycke. Du har valt vilken typ av maskor/mönster du har tänkt använda, men är inte säker på om antalet maskor i beskrivningen stämmer med det, eller med det plagg du vill göra.  Allt du behöver göra är att räkna ut antalet maskor du behöver för ett varv i ditt mönster. Hur?

På det här enkla sättet:

Vi använder Herringbone Lace Rib stitch som vi har visat exempel på för ett tag sen. Säg att vi har 99 maskor på stickorna. Går det att sticka mönstret Herringbone Lace Rib stitch så det går jämt ut med det maskantalet i beskrivningen? Låt oss göra lite mattematik.

Till Herringbone Lace rib stitch använder vi 7 maskor  +1 i början av varje varv. Mönstret består av följande två varv:

Varv 1: 1 rät, *1 avig, 1 rät, omslag, sticka 2 aviga ihop, 1 rät, 1 avig, 1 rät*, upprepa från *till* varvet ut.

Varv 2: 1 avig, *2 räta, omslag, 2 aviga ihop, 2 räta, 1 avig*. Upprepa *_* varvet ut.

På varv 1 ser du att du behöver 7 maskor för varje upprepning mellan asteriskerna (*_*). Det blir en minskning där du stickar 2 maskor ihop, men det kompenseras av att du gör ett omslag innan de stickas ihop. Med andra ord ändras inte maskantalet på varvet. Du måste också räkna med den extra maskan i början av varvet. Så, multiplicera nu de 7 maskorna i mönstret som upprepas för att få ett maskantal så nära 99 som möjligt (det är så många maskor som är på stickorna) blir det 98. Om du nu lägger till den extra maskan som är i början av varje varv blir det exakt 99 maskor. Du kan då använda din typ av maskor utan att behöva ändra på något!

För att se om det mönster du önskar sticka passar till antalet maskor du ska lägga upp till ditt projekt, analysera vilken typ av mönster du vill använda och räkna som i exemplet ovan. Kom ihåg:

  • Antalet maskor i varje mönsterrepetition. Det är de maskor som står mellan asteriskerna (*_*) i alla mönster. Multiplicera antalet maskor i varje repetition tills du har ett antal så nära antalet maskor du har lagt upp.
  • Kom ihåg att minskningar görs av 2 maskor, så räkna dem som 2, inte 1.
  • Ökningar räknas som 1 maska, även om det blir 2 på följande varv, därför att du behöver bara 1 maska för att göra en ökning.
  • Omslag räknas inte därför att de blir 1 maska först på följande varv (och om det första varvet fungerar med nya mönstermaskor kommer de följande också att göra det).
  • Kom ihåg att kolla om det är någon extra maska i mönstret, som inte är med i *_*, som i exemplet ovan. De maskorna är till för att centrera designen, men om det är nödvändigt kan du ta bort dem. Det beror på vilken typ av mönster du tänker använda.
  • Om du behöver göra symmetriska intagningar på båda sidor att ditt arbete (en tröja till exempel), får du anpassa mönstret efter det. För att det ska bli rätt är det en bra idé att skriva om varven allteftersom du gör minskningarna så att du inte gör misstag i din stickning.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You May Also Like