Hur du blockar stickade plagg

Total
4
Shares

Hej alla stickare!

Lär dig hur du får den rätta formen på ditt WAK plagg. Att blocka är lätt och resultatet blir definitivt.

Att blocka ett stickat plagg betyder att spänna ut plagget till perfekt form och utjämna spänningen på alla maskor och varv. Så plagget blir mer jämt och homogent. Och också får man bort vridna kanter och mönster blir mer framträdande.

Det är en ganska lång process och ibland komplicerad, men det är värt det!

Du kan blocka innan eller efter du sytt ihop ditt arbete. Om du gör det före så kan det bli lättare att sy ihop ditt arbete. När du syr ihop är delar slätare och du kan lättare få en uppfattning om slutmåtten på ditt plagg.

Du behöver ett måttband, knappnålar, helst en uppblåsbar kudde som motsvarar plagget, handdukar och en vadderad yta där du kan nåla upp plagget.

Det finns olika blocknings tekniker. Vi föreslår att du kontrollerar de korrekta tvättinstruktionerna för ditt garn eftersom varje fiber behöver sin specifika behandling. Men vi är säkra på att du hittar den bästa tekniken för varje fiberkombination.

Välj ditt favoritgarn på vår website –ull eller bomull…och låt oss sticka!

Våt blockning:

  1. Blötlägg plagget med varmt vatten och låt det ligga i 15 minuter – du kan tillsätta lite sköljmedel om du vill. Skölj med kallt vatten.
  2. Använd handdukar och rulla in plagget för att torka det lite.
  3. Spänn ut plagget med knappnålar på en kuddformad yta tills du får måtten som anges i mönstret. Kontrollmät med måttband.
  4. Låt plagget torka.

*Våt blockning är att föredra med syntetiska garnet och vissa naturfibrer men vi rekommenderar inte denna teknik för ull, för att det finns risk att plagget tovar sig.

Vi rekommenderar att blocka färdiga plagg.

Ång blockning:

  1. Fukta ditt plagg genom att ånga det bit för bit. Blötlägg inte i vatten.
  2. Spänn ut plagget på en kuddformad yta och sätt fast med nålar enligt mönstret. Täck med en fuktig handduk.
  3. Håll strykjärnet cirka 3cm ovanför och aktivera ångan. Du behöver inte stryka plagget bara pressa lätt. Var försiktig med dina häner, du arbetar med het ånga! Fiber reagerar med att bli lättare att forma med ånga så du lättare kan forma till önskad form.

*Blockning med ånga rekommenderas för bomull för att du kan lätt forma om det med vatten. Det är också rekommenderat för att blocka delarna i ditt plagg före du syr ihop, för då blir det plattare och lättare att sy.

Spray blockning

  1. Sträck plagget genom att fukta det med en sprayflaska med varmt vatten och sätt fast plagget med knappnålar till önskad form.
  2. Låt det torka.

* Blocka med sprayflaska rekommenderas för tunna, lätta plagg som inte absorberar så mycket vatten.

Det är bättre att öva dessa tekniker innan du gör det på det slutgiltiga plagget.

Ta foton på blockning under arbetets gång och lägg till dina personliga tips och dela med alla våra stickare på Instagram, använd hashtag #weareknitters

You May Also Like