Hur man gör en frans

Total
0
Shares

Till den här handledningen, bortsett från vad du vill placera din frans på, behöver du en virknål, en sax och en bit kartong (eller t.ex. en bok), som du kan vira garnet runt.

Färdig att börja?

Börja med att vira garnet runt kartongbiten, eller boken, för att få längden på fransen. Det du virar runt ska ha samma längd som du vill att fransen ska ha. Vira garnet runt i många varv, ju mer ju bättre, men se till att garnet hela tiden är sträckt och att varven ligger bredvid varandra.

Om du inte har något hårt att vira garnet runt kan du klippa varje bit separat, men kom ihåg att du behöver många bitar och det kommer att ta tid.

Ta saxen och klipp av garnet längs med ena kanten på kartongen, så får alla bitarna samma längd.

Nu har du en massa trådar. Du ska sätta fast dem, med hjälp av virknålen, i arbetet två och två, men om du tycker kan du också ta tre trådar tillsammans.

Sätt i virknålen från framsidan mellan två maskor i kanten av arbetet (börja i mitten och fortsätt ut mot kanterna så att fransen blir jämt placerad). Ta två trådar av garnet, vik dem på mitten och lägg öglan i kroken på virknålen. Dra igenom garnet från baksidan till framsidan med hjälp av virknålen.

De två trådarna formar nu en ögla på framsidan. Ta bort virknålen ur öglan och trä garnändarna från baksidan genom öglan som finns på framsidan, för att forma en knut.

Dra i garnändarna för att forma en knut.  En frans är klar!

Upprepa ovanstående längs med hela kanten på ditt arbete. Du kan välja att lämna några maskor mellan varje frans eller sätta dem tätt ihop. Det beror på hur du vill att det ska se ut.

Även om du klippt alla trådar med samma längd så blir det alltid lite ojämnt ändå. När du har satt fast alla fransar, dra dem till samma längd och jämna till dem med hjälp av saxen så att alla fransar har samma längd.

Att göra en frans är väldigt enkelt, men det kräver lite tålamod att knyta fast dem. Är det mycket frans, dela upp arbetet på flera tillfällen. Du kan också ge fransen ett mer fashionabelt utseende genom att t.ex. fläta fransen, knyta ihop dem i grupper; det finns många möjligheter.

Vi använde en 5mm virknål i trä och bomullsgarnet i gult. Här hittar du alla färger bomullsgarnet finns i!

På vilket projekt vill du sätta en frans? Visa oss på Instagram med hashtag #weareknitters!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You May Also Like