Att plocka upp maskor

Total
3
Shares

Hej!

Ibland måste vi plocka upp maskor för att kunna fortsätta sticka halsen eller ärmarna. Men hur ska vi göra det om du redan har stickat dessa maskor innan? Oroa dig inte, det är mycket enkelt!

Du kan alltid plocka upp maskor på varje sida av ditt projekt, du behöver bara en sticknål och ullen du vill använda för att sticka maskorna som du ska plocka upp. Här har vi förberett allt material som behövs för att visa dig hur det funkar: en 15mm sticknål och ullen i färgerna turkos och violett.

Vi ska nu plocka upp maskor på en sida av vår provlapp. För att göra det ska vi jobba med hålen som finns mellan maskorna i vår provlapp. Titta noggrant på bilden för att se hålen där du ska sticka in nålen:

När du stickar in stickan är det mycket viktigt att göra det genom båda trådar som bildar maskan, för att behålla maskans “V”. På bilden ovan kan du se att det finns två trådar på stickan.

Nu ska vi se hur man plockar upp dessa maskor!


Börja längst till höger av provlappen, så att du tittar rakt mot högersidan. Stick in stickan i hålet av första maskan och linda tråden som du ska använda för att plocka upp sömmen runt fingret och runt stickan (här har vi använt olika färger så att det är lättare att se hur det funkar, men du kan självklart också använda samma färg). Den korta änden av tråden ska finnas under stickan och den långa änden med ullbollen ovanför den, så att du kan fortsätta plocka upp maskor.


Dra stickan med tråden igenom hålet och där är din första maska.


Följ samma steg över hela kanten av provlappen tills du har antalet maskor som behövs. Kom ihåg att alltid sticka stickan genom båda trådarna, linda nya tråden runt den och dra sedan ut den med nya maskan som har bildats på nålen.

När du är färdig ska det ungefär se ut så här:

Det är mycket viktigt att du jobbar noggrant när du plockar upp maskor, så att det inte finns några mellanslag och att maskorna är väl fördelade i slutet.

Men vänta, att plocka upp maskor är inte bara viktigt för att sticka halsen och ärmarna! Du kan också använda den här tekniken för att kombinera maskor som går åt olika riktningar med riktigt coola effekter.

Du kan dela dina projekt med oss på Instagram med hashtag #weareknitters!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You May Also Like