Att mäta stickfastheten

Total
0
Shares


Det är mycket viktigt att testa stickfastheten genom att göra en provlapp innan du börjar sticka våra kläder. På så vis kan du ta reda på om du stickar för fast eller för lös och kan du justera antalet nålar och stickfastheten.

För att testa stickfastheten behöver du bara sticka en kvadrat på 20cm x 20cm med stickningen som anges i dina instruktioner och sticknålen som är anges. Tvätta provlappen och mät det så här:


När du har tvättat och torkat lappen, placera den utsträckt på en plan yta. Du kan göra det med hjälp av några nålar så att den inte rör sig.


För att mäta antalet maskorna på ett varv, stick först en nål vertikalt i lappen och markera en av maskorna.


Med hjälp av en linjal som inte är flexibel (en flexibel linjal kan påverka resultatet) mät 10 cm från nålen som du precis placerat i lappen, med tanke på att du måste följa en horisontell linje av maskor. Placera en annan nål i lappen.


Du kommer nu ha en sträcka på 10 cm mellan de två nålarna och det är den mätning vi ska använda för att räkna maskor.


Nu måste du räkna alla små “V” i maskorna. Du kan göra det med hjälp av en sticknål så att du inte tappar räkningen.

På bilden har vi markerat varje maska så att det är lättare för dig att räkna dem. Maskorna som finns halvt med i sträckan räknas också! På lappen har vi 15 maskor och en halv på 10 cm.


Använd samma metod för att mäta antalet varven på 10 cm, markera maskorna vertikalt.

Återigen indikerar varje “V” en maska, i det här fallet ett varv. På lappen har vi 20 varv.

Kan du se hur enkelt det är?

Kom ihåg att din stickfasthetsen måste komma överens med det som står på din boll av ull eller din stickbeskrivning. Informationen om stickfastheten anges vanligtvis i en liten ruta, där antalet maskor och antalet varv som går åt till 10 cm anges.


När vi jämför lappen i exemplet med informationen på en boll av Pima-bomull ser du att vi faktiskt ska ha 22 varv och inte 20. Så vad gör vi nu? Det finns några alternativ:

– Du kan öka eller minska nålarnas storlek tills lappen stämmer.
– Du kan sticka med tätare eller lösare stickfasthet.
– Du kan fortsätta med dina nålar och din stickfasthet och använda 3-regeln för att justera antalet maskor som du behöver för att få samma storlek som anges i beskrivningen (det här är något ganska avancerat som vi bara rekommenderar för professionella stickare, eftersom det betyder att du också måste justera ökningarna och minskningarna i instruktionen).

Nu är du redo för att mäta dina lappar på bästa sätt! Vi förstår att det kan vara ganska irriterande att alltid behöva sticka en provlapp innan du börjar sticka, men det är verkligen viktigt för att få ett perfekt resultat i slutet!

I vårt exempel har vi använt gul bomull och 5mm tränålar. Se alla våra bomullfärger och välj din favorit!

Vi vill se resultatet av dina projekt, så glöm inte att dela dem med oss ​​på Instagram med hashtag #weareknitters!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You May Also Like