Så här stickar du Entrelac. Fas 3: Andra varvet av rutor

 

Låt oss nu börja med tredje delen av hur man stickar Entrelac! Vid det här laget har du säkert fastnat för denna teknik när du ser hur varje ruta och mönstret börjar ta form, det är riktigt coolt. Vi ska nu förklara hur den andra delen av rutorna stickas, den här delen kommer gå lite fortare än första delen för att, i alla fall i början, så är rutorna stickade på samma sätt som tidigare.

I denna steg-för-steg förklaring använde vi:  stickor 11 mm och ett nystan av vår tunna ull  The Meriwool.

Innan du börjar, titta igenom listan av tekniker du behöver känna till:

  • Räta maskor
  • Aviga maskor
  • Förkortade varv.
  • Sticka två aviga tillsammans.
  • Plocka upp maskor avigt.

Tänk på att i det exempel vi visar så stickar vi med en mönsterrapport på 6 maskor men du kan välja så många som maskor du vill  J

När vi börjar med sista fasen, så ser det ut som sista steget i fas 2 av hur vi stickar Entrelac (första varven av rutor) som du ser på fotot nedan; avigsidan ska vara mot dig med en maska på högra stickan efter att du gjort en vänster triangel och resten av maskorna ska vara på vänster sticka. Låt oss fortsätta från denna punkt J

Första rutan på varvet

Plocka upp 5 maskor, som du skulle sticka dem avigt, med höger sticka längs sidan av triangeln (1 maska för vartannat varv). Vänd ditt arbete.

Nu ska vi fortsätta sticka som beskrivs nedan:

Varv 1 (rätsidan): sticka 6 räta, vänd ditt arbete.

Varv 2 (avigsidan): sticka 5 aviga, sticka 2 aviga tillsammans. Vänd ditt arbete.

Upprepa varv 1 och 2 tills du är klar med denna grupp av maskor, eller: tills det inte finns några maskor kvar på denna ruta.

Resten av rutorna på varvet

När du stickat klart denna del, ska vi fortsätta sticka resten av rutorna på varvet. De stickas likadant som den första rutan men istället för att plocka upp 5 maskor längs sidan av triangeln, så plockar vi upp 6 maskor. På den första rutan plockade vi bara upp 5 maskor för att vi redan hade en maska på höger sticka. Du kan se det i videon och instruktionerna nedan.

 

Använd höger sticka och plocka upp 6 maskor (som du skulle sticka dem avigt) längs sidan av triangeln (1 maska vartannat varv). Vänd ditt arbete.

Varv 1 (rätsidan): sticka 6 räta, vänd ditt arbete.

Varv 2 (avigsidan): sticka 5 aviga, sticka 2 aviga tillsammans. Vänd ditt arbete.

Upprepa dessa steg ovan för att sticka det antal rutor som behövs för att sticka färdigt varvet. I vårt exempel har vi gjort 4 rutor.

Vi hoppas du gillade den tredje delen i beskrivningen av hur du stickar Entrelac. Nu är det bara ett steg kvar för att sticka klart och vi vill gärna se dina projekt där du använder denna teknik på våra sociala nätverk, använd hashtag #weareknitters. Ses snart igen hoppas vi!